Suferiți de anxietate cardiacă sau AFib?
Categoria: Subiecte noi

Se simte ca și cum inima îți bate în viteză sau bate. Acest lucru se poate întâmpla din mai multe motive. S-ar putea să fi primit o veste grozavă și să fii încântat. Ai putea fi nervos în legătură cu începerea unui nou loc de muncă. S-ar putea să aveți nervozitate cu cofeină, deoarece ați băut prea multe cești de cafea dimineața.

O bătăi neregulate ale inimii ar putea indica, de asemenea, ceva mai grav, numit fibrilație atrială (sau AFib). AFib, cunoscută și sub numele de aritmie sau tulburare de ritm cardiac, este atunci când semnalele electrice din inimă nu funcționează în mod corect. Este o comunicare greșită care face ca camerele superioare ale inimii (atrii) să bată prea repede.

Simptomele AFib includ:

  • O sărită bătăi ale inimii, urmată de un zgomot
  • Senzații de palpitații ale inimii și o senzație de fluturare
  • Transpiraţie
  • Dureri în piept
  • Ameţeală
  • Oboseală și slăbiciune

Aceste simptome pot fi similare cu anxietatea. Ele pot fi înspăimântătoare, așa că ar trebui să vă adresați imediat medicului dumneavoastră. Această afecțiune se poate dezvolta la orice vârstă.

Cum să spui diferența

De unde știi dacă te confrunți cu AFib? Aceasta este o întrebare grozavă. Deși studiile au arătat că anxietatea și stresul pot crește severitatea simptomelor AFib, sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina dacă cei cu anxietate sau depresie prezintă un risc mai mare. Pacienții cu AFib sunt mai predispuși decât alții să dezvolte anxietate sau depresie datorită faptului că îți afectează calitatea vieții.
Diagnostic

Câteva teste vor fi efectuate de către medicul dumneavoastră pentru a exclude anxietatea și pentru a diagnostica AFib.

O electrocardiogramă (cunoscută și ca EKG sau ECG) este un test care înregistrează activitatea electrică a inimii. Acest test nedureros durează doar câteva minute și este complet nedureros. Un tehnician sau o asistentă plasează electrozi pe piele pentru a măsura electricitatea. Testul va înregistra orice episoade de AFib pe care le puteți avea în acel moment.

Monitorul cardiac poate detecta mai frecvent bătăile neregulate ale inimii. Un monitor cardiac poate fi recomandat de către medicul dumneavoastră pentru a fi purtat timp de câteva zile pentru a detecta episoadele de AFib. Practic este un EKG portabil.

Medicul dumneavoastră vă poate recomanda să purtați un monitor de evenimente dacă evenimentele dumneavoastră AFib sunt rare. Monitorul va fi activat dacă există o bătăi neregulate ale inimii. Unele monitoare se vor activa automat, în timp ce altele necesită să le activați.

Un test de stres poate ajuta la determinarea dacă AFib este declanșată de exerciții fizice. Medicul dumneavoastră vă poate cere să alergați pe o bandă de alergare cu un monitor cardiac.

Poate fi efectuat un test de sânge pentru a exclude alte cauze posibile ale simptomelor dumneavoastră, cum ar fi o problemă cu tiroida.

Medicul dumneavoastră vă va putea vedea inima și plămânii cu o radiografie toracică. O radiografie toracică poate ajuta și la excluderea altor afecțiuni.

Pacienții cu AFib pot să nu aibă simptome și problema este adesea lăsată nediagnosticată. Este tratabil, iar în unele cazuri chiar vindecabil. Poate provoca accident vascular cerebral și insuficiență cardiacă dacă este lăsată netratată.

Întrebări de adresat medicului dumneavoastră

Dacă sunteți îngrijorat că ați putea avea anxietate sau AFib, discutați cu medicul dumneavoastră.

Dacă ești îngrijorat de anxietate:

Ar putea anxietatea să fie legată de sănătatea și bunăstarea mea fizică?
Trebuie să văd un psihiatru?
Am nevoie de consiliere sau medicamente?
Ce pot face acasă ca să mă simt mai puțin anxioasă?
Există alimente sau băuturi pe care ar trebui să le evit?

Dacă bănuiți AFib:

Ce tip de AFib aș putea avea? Paroxistic, persistent, permanent?
Care este cauza?
Există alimente sau băuturi pe care ar trebui să le evit?
Ce tipuri de exerciții sau activități sunt sigure?
Ce activități sau exerciții ar trebui să evitați?
Ce procedură am nevoie?
Ce medicamente am nevoie?
Ce urmează?

Cuvinte de legatura: suferiți, anxietate, cardiacă, afib?