Fapte și mituri despre depresie
Categoria: Subiecte noi

Mit: Munca grea învinge depresia

Aproape unul din șase oameni va experimenta depresie la un moment dat în viață. Există multe remedii populare și jumătate de adevăr pentru această boală comună. Te poți simți mai bine dacă îți depui eforturile în muncă. Acest lucru poate ajuta cazurile ușoare de blues. Dar depresia este o altă chestiune. Depresia clinică poate fi cauzată de suprasolicitare, în special la bărbați.

Mit: Nu este o boală reală

Depresia este o afecțiune medicală gravă și principala cauză de dizabilitate în rândul americanilor. Nu este același lucru cu tristețea obișnuită. Funcția creierului, genetica, hormonii și receptorii celulelor nervoase oferă dovezi biologice pentru boală. Depresia poate afecta funcționarea circuitelor nervoase care controlează starea de spirit.

Realitate: bărbații zboară sub radar

Este posibil ca depresia să nu fie recunoscută de un bărbat deprimat, de membrii familiei lor sau chiar de medicul lor. Bărbații sunt mai puțin probabil să vorbească deschis despre sentimentele lor decât femeile, iar bărbații deprimați pot să nu pară triști sau dezamăgiți. Barbatii pot deveni iritabili, suparati sau nelinistiti. Bărbații pot fi chiar supărați pe alții. Bărbații pot recurge la băutură nesăbuită, droguri și/sau alcool pentru a-și gestiona depresia.

Mit: Depresia este doar autocompătimire

Admirăm puterea de voință și duritatea mentală în cultura noastră și ne grăbim să numim plângător pe oricine nu reușește să facă acest lucru. Persoanele cu depresie clinică nu sunt leneși și nu se simt rău pentru viața lor. Ei nu pot „vor” să le dispară depresia. Depresia este o afecțiune medicală. Este o boală psihică care rezultă din modificări ale creierului. Poate fi tratată cu tratamentul adecvat, la fel ca și alte boli.

Adevărul este că oricine poate deveni deprimat

Oricine poate deveni deprimat, indiferent de etnia sa. Este de două ori mai frecventă la femei decât la bărbați. Cu toate acestea, femeile sunt mai susceptibile și mai susceptibile de a căuta tratament. Deși este cel mai frecvent la sfârșitul adolescenței și începutul anilor 20, un episod poate apărea la orice vârstă. Persoanele care prezintă un risc crescut de a dezvolta depresie pot avea de multe ori de-a face cu experiențe personale dificile. Poate apărea brusc.

Se poate strecura încet, dar este posibil.

Depresia se poate dezvolta lent, ceea ce face mai dificil de recunoscut decât boala bruscă. Când o zi proastă devine o rutină, este posibil să începi să ratezi serviciul, școala și evenimentele sociale. Distimia poate fi o boală cronică de lungă durată, de nivel scăzut, care vă poate afecta în tăcere cariera și relațiile. Depresia poate fi severă și debilitantă. Mulți oameni simt o ușurare semnificativă în 4-6 săptămâni de la începerea tratamentului.

Mit: Drogurile pe viață nu sunt de ajutor

În ciuda întregului hype despre „Prozac Nation”, medicamentele nu sunt singurul instrument care poate fi folosit pentru a vă ridica depresia. Este posibil ca medicul dumneavoastră să nu recomande medicamente, dar a cere ajutor nu înseamnă neapărat că medicul dumneavoastră vă va prescrie medicamente. Cu toate acestea, medicamentele pot fi extrem de utile pentru formele severe de depresie. Cercetările sugerează că „terapia vorbirii” funcționează la fel de bine ca și medicamentele pentru depresia ușoară până la moderată. Este posibil să nu fie nevoie să luați antidepresive pentru tot restul vieții. Medicul dumneavoastră vă poate ajuta să decideți când să încetați să luați antidepresive.

Mit: Depresia îi face pe oameni să plângă mult

Uneori, nu întotdeauna. Uneori, oamenii nu sunt triști sau plâng atunci când se simt dezamăgiți. În schimb, ele pot părea „în gol”, se simt lipsite de valoare sau chiar inutile. Depresia netratată poate provoca chiar simptome severe și poate împiedica oamenii să se bucure din plin de viață. Poate fi, de asemenea, o povară pentru familii.

Eșuează: Istoricul familiei nu este destin

Depresia este mai frecventă în familiile cu depresie. Sunt șanse să nu o faci. Persoanele care au antecedente familiale de depresie pot identifica semne timpurii și pot lua măsuri imediate pentru a reduce stresul, a face mai multă mișcare, consiliere sau orice alt tratament profesional.

Mit: Depresia face parte din îmbătrânire

Mulți oameni pot gestiona bine provocările îmbătrânirii fără a fi deprimați. Este posibil să treci cu vederea atunci când se întâmplă. Adulții în vârstă își pot ascunde tristețea, pot avea alte simptome vagi, cum ar fi schimbarea apetitului, ameliorarea durerii și tiparele de somn. Depresia poate fi cauzată de probleme medicale la vârstnici. De asemenea, poate încetini recuperarea după un atac de cord, o intervenție chirurgicală sau alte probleme grave de sănătate.

Realitate: depresia este o formă de demență

Depresia poate duce la probleme de memorie, confuzie și, în unele cazuri, iluzii la seniori. Aceste probleme pot fi confundate cu demența sau cu un declin al memoriei legat de vârstă de către medici și îngrijitorii. Pentru majoritatea persoanelor în vârstă care suferă de depresie, tratamentul este cel mai bun lucru. Pentru adulții în vârstă care suferă de depresie, psihoterapia este o opțiune. Acest lucru poate fi util pentru cei care se confruntă cu pierderi, boli sau orice alte schimbări în viața lor.

Mit: A vorbi înrăutăți lucrurile

Odată, oamenilor li s-a spus să nu se oprească asupra problemelor și, în schimb, să vorbească despre ele. Există dovezi care sugerează că îndrumarea profesională poate îmbunătăți lucrurile. Psihoterapia poate aborda tiparele de gânduri negative, sentimentele nerezolvate și problemele relaționale. Discuția cu un profesionist în sănătate mintală este primul pas.

Fapt: Gândirea pozitivă poate ajuta

Nu mai este vechea zicală de a „accentua ceea ce este pozitiv”, ci o practică nouă care poate ajuta cu depresia. Terapia cognitiv-comportamentală (TCC) este numele acesteia. Oamenii sunt învățați noi moduri de a gândi și de a se comporta. Puteți înlocui vorbirea sau comportamentul negativ cu sine cu moduri mai echilibrate și mai precise de a vă vedea pe voi înșivă și lumea. CBT poate fi utilizat singur sau în combinație cu medicamente.

Mit: Adolescenții sunt nemulțumiți de lumea naturală

Adolescentii pot fi capriciosi, argumentati si interesati de „partea intunecata”. Cu toate acestea, tristețea prelungită sau iritabilitatea nu sunt comune. Nefericirea care durează mai mult de două săptămâni poate indica depresie. Acest lucru se întâmplă la aproximativ unul din unsprezece adolescenți. Un adolescent poate avea nevoie, de asemenea, să caute ajutor dacă este în mod constant trist, iritabil și incapabil să se bucure de activitățile lor preferate sau a scăzut în clase.

Adevăr: Exercițiul este un medicament bun

Studiile au arătat că exercițiile fizice moderat intense pot reduce simptomele depresiei. De asemenea, funcționează bine cu unele medicamente pentru depresia ușoară până la moderată. Exercițiile cu prietenii sau în grup pot stimula starea de spirit.

Mit: Depresia este greu de tratat

Majoritatea oamenilor care iau măsuri pentru a-și depăși depresia vor vedea îmbunătățiri. Un studiu amplu realizat de Institutul Național de Sănătate Mintală a constatat că 70% dintre pacienți au devenit complet lipsiți de simptome cu medicamente – deși nu toți. Cercetările arată că medicamentele combinate cu terapia vorbirii sunt cel mai eficient tratament.

Nu este întotdeauna depresie

Deși unele evenimente de viață pot provoca tristețe și dezamăgire, ele nu duc la depresie clinică. După o pierdere, un divorț, o pierdere a locului de muncă sau un diagnostic medical grav, durerea este obișnuită. Un semn că ai nevoie de tratament este faptul că tristețea ta este aproape constantă pe tot parcursul zilei. Oamenii care fac față bine momentelor dificile pot fi distrași sau încurajați pentru perioade scurte ale zilei.

Cuvinte de legatura: fapte, mituri, despre, depresie