Forum Command-N: myWritings - Forum Command-N

Sari la conținut

Pagina 1 din 1
  • Nu poți începe o discuție nouă
  • Nu poți răspunde la această discuție

myWritings Un nou / alt procesor de text

#1 Utilizatorul este offline   Cattus Thraex 

• Veteran
  • PipPipPipPip
  • Vezi blog
  • Grup: Cmd-N Club
  • Înscris la: 28 ian 10
  • LocationBucurești, România, Balta Albă / White Pond

Trimis: 21 iulie 2010 - 17:15

În primii 3 ani de la lansarea lui Mac OS X, macuserii nu au fost prea fericiți: nu prea aveau un procesor de text cît de cît bun, adaptat noului sistem. A apărut, la un moment dat Mellel, prin 2002, cred; apoi Nisus, complet rescris (de fapt, era o nouă aplicație, care nu mai avea nimic în comun cu Nisus 4-5-6 pt Mac OS „clasic”). Apoi, în sfîrșit, Word din suita Office 2004: trecuseră, totuși, PATRU ani de la lansarea lui Mac OS X. Apoi, au fost tot mai multe.
Iată acum alt procesor de text, un soi de TextEdit, dar cu interfață mult mai frumoasă.
Imagine atașată: monthly_07_2010/post-56-093159800 1279725290.png
Nu e pretențios, dar pare stabil și ușor de mînuit. Autorul vrea 15 dolari pe el. N-ar fi mult. Mă întreb însă cine ar da 15 dolari sau mai mult pe ceva care nu duce la cap nimic. Totuși, Mellel și Nisus sînt gîndite pt lucrul în mediu multilingvistic, care pot alterna frumos scripturi dreapta-stînga (ebraică, arabă etc.) cu stînga-dreapta etc. etc.
Îmi fac datoria să semnalez, totuși, acest simpatic procesor de text. I-am făcut testul, se comportă bine și la diacritice multiple (detaliul cel mai important pentru mine și pt toți cei care lucrează „la greu” pe texte lingvistice și dialectale; a se reține că NICI UN procesor de text „consacrat” – Word, Pages, OpenOffice... – nu știe asta; Nisus și, numai cu fonturi OpenType, și Mellel știu asta; iCalamus de asemenea).
Imagine atașată: monthly_07_2010/post-56-070065400 1279725300.png
0

#2 Utilizatorul este offline   Eugen Mihalache 

• Veteran
  • PipPipPipPip
  • Grup: Membri
  • Înscris la: 02 feb 10
  • LocationPfaffing

Trimis: 21 iulie 2010 - 17:24

Vezi mesajulCattus Thraex, la 21 iulie 2010 - 17:15, a spus:

...a se reține că NICI UN procesor de text „consacrat” – Word, Pages, OpenOffice... – nu știe asta; Nisus și, numai cu fonturi OpenType, și Mellel știu asta; iCalamus de asemenea).

Oare de ce? De ce nu vor cei 'consacrați' așa ceva?
0

#3 Utilizatorul este offline   Cattus Thraex 

• Veteran
  • PipPipPipPip
  • Vezi blog

Trimis: 21 iulie 2010 - 21:56

Vezi mesajulEugen Mihalache, la 21 iulie 2010 - 18:24, a spus:

Oare de ce? De ce nu vor cei 'consacrați' așa ceva?

Și eu m-am întrebat, îți dai seama, și de mult. Cel mai mult m-am mirat cînd a apărut Pages și i-am făcut testul (am 3-4 teste simple și clare la orice procesor de text) și... surprise! nu avea „motorul” TextEdit! Ciudat, nu?
Înainte să apară Mac OS X, Steve declara că formatul „standard” pe noul sistem va fi rtf. OK, mi-am zis, iată ceva coerent. Cîțiva ani mai tîrziu, însuși echipa care a creat iWork încalcă principiul enunțat de boss? Nu e ciudat?
Ciudat este că Pages nu importă/exportă notele de pagină (footnotes) din rtf! Dovadă, cum ziceam de mult, de pe vremea răposatului Mac OS „clasic”, că sînt rtf-uri și rtf-uri!
Cert e că nucleul „tare” de la Apple știu de șpilul ăsta cu diacritice combinate, ESENȚIALE pentru lucrul serios pe teste dialectale și lingvistice în general, de aia l-au făcut (este evident). Ciudat este că altă echipă, tot de la Apple, adică echipa care a creat Pagea/iWork nu știe. E ciudat, nu?
Sînt multe aplicații care folosesc „motorul” nativ Apple și fac asta automat. Un exemplu este iCalamus care, clar, folosește nucleul din TextEdit (iCalamus este, de fapt, o interfață a sistemului Mac OS, care „ciugulește” totate componentele sistemului - text, Quartz, Preview etc. etc., foarte inteligent și simplu, pt cine știe să sape).
0

#4 Utilizatorul este offline   Florin Iaru 

• Membru nou
  • Pip
  • Vezi blog
  • Înscris la: 22 mai 10
  • LocationBucureşti

Trimis: 23 iulie 2010 - 08:29

Apropo de progrămelul de care vorbești… De ce aș da 15 gologani, cînd există Bean?

Şi ştie limba română, dar şi diacriticele combinate de care vorbeşti!

Imagini atașate

• Imagine atașată: monthly_07_2010/post-186-081353800 1279866688.png
  • Imagine atașată: monthly_07_2010/post-186-095098400 1279867704.png

Acest mesaj a fost modificat de Florin Iaru: 23 iulie 2010 - 08:48

0

#5 Utilizatorul este offline   Cattus Thraex 

• Veteran
  • PipPipPipPip
  • Vezi blog

Trimis: 23 iulie 2010 - 09:07

Vezi mesajulFlorin Iaru, la 23 iulie 2010 - 09:29, a spus:

Apropo de progrămelul de care vorbești… De ce aș da 15 gologani, cînd există Bean?

Şi ştie limba română, dar şi diacriticele combinate de care vorbeşti!

Da, simpatic. Hai să facem un colțișor al procesoarelor mici și simpatice, dacă-s și gratuite, cu atît mai bine.
0

#6 Utilizatorul este offline   Cattus Thraex 

• Veteran
  • PipPipPipPip
  • Vezi blog

Trimis: 08 august 2010 - 10:00

Și pe 7 august un mic update. Creatorul este activ:

http://createlivelov...plications.html
0